#KrakówOddycha z #AirlyBirds

Opublikowany

Nadchodzi zima, a problem zanieczyszczonego powietrza w Krakowie wciąż rośnie. Startup Airly postanowił zaangażować mieszkańców i influencerów do wspólnej akcji: wypuszczenia 100 AirlyBirds, czyli zainstalowania 100 sensorów jakości powietrza dla Krakowa. A to wszystko w 2 tygodnie!

Polska to jeden z dziesięciu najbardziej zanieczyszczonych krajów Europy. Ocena jakości powietrza w obrębie Unii Europejskiej opierana jest o normę, według której stężenie pyłu zawieszonego nie może przekraczać 40 µg/m3, a w ciągu roku nie może być więcej niż 35 dni ze stężeniem średniodobowym wyższym niż 50 µg/m3. Według WHO normy te są jeszcze ostrzejsze - średnioroczne stężenie PM10 nie powinno przekraczać 20 µg/m3. Jak sytuacja wygląda w Polsce? Raport jakości powietrza Europejskiej Agencji Środowiska pokazuje, że normy dla Krakowa są przekraczane nawet kilkukrotnie. Mieszkańcy Krakowa nie pozostają bierni, wielokrotnie wykazali się już własną inicjatywą organizując akcje antysmogowe.

8 listopada ruszyła akcja #KrakówOddycha organizowana przez startup Airly, który przeznacza 100 sensorów jakości powietrza, nazywanych na potrzeby akcji AirlyBirds. Celem kampanii jest zbudowanie gęstej siatki takich sensorów, umożliwiających zbadanie i kontrolę jakości powietrza w każdej części miasta. Informacje będą odczytywane i wysyłane z każdego sensora, a następnie wyświetlane na platformie online i aktualizowane w czasie rzeczywistym. AirlyBirds zostaną rozdane i zainstalowane mieszkańcom Krakowa, firmom i influencerom. Dzięki nim możliwe będzie monitorowanie każdej części miasta i decydowanie np. o tym, jaka lokalizacja jest najlepsza danego dnia na spacer; czy zdecydować się na aktywność fizyczną na zewnątrz; czy zabawa z dzieckiem na placu zabaw danego dnia jest bezpieczna.

W ramach akcji przewidziany jest konkurs dla krakowian, w którym do zdobycia będą sensory powietrza, które ekipa Airly zainstaluje osobiście. Airly to krakowski startup założony przez grupę studentów Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie. Pomysł na stworzenie urządzeń powstał przy okazji udziału twórców w maratonie - chcieli wiedzieć w jakich rejonach miasta najbezpieczniej jest biegać, aby treningi nie okazały się szkodliwe. Tak narodził się projekt, który już pozyskał wielu zwolenników.

Akcja #KrakówOddycha ma uświadomić, że pierwszym krokiem do zmiany jest świadomość  - dzięki temu jesteśmy w stanie monitorować dokładną skalę problemu, a co za tym idzie - nagłaśniać go i tworzyć kolejne rozwiązania, mające na celu jego zapobieganie. Zanieczyszczone powietrze to niepozorny wróg, który towarzyszy nam każdego dnia, mimo że nie możemy go zobaczyć. Wydaje nam się często, że pójście na spacer lub aktywność fizyczna na zewnątrz są dobre dla naszego zdrowia, ale nie zdajemy sobie sprawy, jak w rzeczywistości powietrze jakim oddychamy wpływa na zdrowie nasze i naszych bliskich. #KrakowOddycha to akcja, która pozwoli zobaczyć to na własne oczy. Dzięki temu krakowianie będą mogli sprawdzić stan powietrza każdego dnia dokładnie w swoim sąsiedztwie." - mówi Wiktor Warchalowski – CEO & co-founder Airly.

Airly zachęca do dzielenia się informacjami o akcji w social media, wrzucania zdjęć z Krakowa z hashtagiem #KrakówOddycha. Na Facebooku utworzone zostało wydarzenie, w którym publikowane będą informacje dotyczące przebiegu akcji. Wspólnie możemy dużo więcej!

presskit_sensor1.jpg

presskit_sensor2.jpg

Rusza konkurs w ramach akcji #KrakowOddycha

Startup Airly wspólnie z mieszkańcami Krakowa zbuduje gęstą sieć sensorów jakości powietrza. Docelowo ma ich być aż 100. Ruszył już formularz, poprzez który można aplikować o jego instalację.